Ruim een week geleden voelde ik me niet lekker. Ik moest de hele avond niezen en ik werd de dag erna wakker met een enorme hoofdpijn. Mijn zoon vernam van mijn vriend dat ik mij niet lekker voelde, toen hij even langskwam. Social worker in spé als mijn zoon inmiddels is, weet hij gelukkig goed voor zichzelf te zorgen en deed hij er alles aan om zijn welverdiende vakantie niet in duigen te zien vallen.

Direct haalde hij dus een zelftest tevoorschijn en duwde hij deze handig in mijn neus. Hij wist me te vertellen dat het nog iets dieper moest, want anders zou het niet werken. Met een mondkapje op, hing mijn zoon boven mijn test en riep hij vrijwel gelijk: “Mam, het Corona-streepje is er eerder dan het controle streepje!“ Lacherig kijk ik mijn vriend en zoon aan; “het zal toch niet…?” Ik heb een weekje vrij om mijn huis en administratie bij te werken en op te ruimen.

Ik heb Corona

Het blijkt een feit; twee streepjes, zegt de test. Wel Corona, niet zwanger. Mijn zoon blijft op meer dan 3 meter afstand, pakt zijn biezen en gaat naar zijn vader om niet besmet te raken. Hij wil op vakantie; ik snap het wel. Ik voel me een soort van vies, maak een afspraak bij de GGD, bel een vriendin en vertel dat ik nu gedwongen de tijd heb om mijn huis op te ruimen en de administratie bij te werken.

Ook de GGD vertelt dat het Corona is en ik zeg de paar cliënten die er staan af, met een rotgevoel naar hen toe. Ondertussen voel ik me toch steeds minder lekker en ga ik naar bed. Uiteindelijk lukt me niets meer. ik kan niet eten, praten, bellen of appen. Ik slaap uren en uren en verga van de pijn en ellende.

What would Pippi do?

Als kind was ik gek op Pippi en voelde ik mij Pippi. Met dezelfde onbevangenheid ging ik het Corona-avontuur aan. Pippi zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” In dit geval was het meer, “Ik heb het nog nooit gehad dus ik denk dat het wel meevalt!” Niet dus, het valt niet mee! Het blijkt pijnlijk, eenzaam, slepend en beangstigend.

Ik slaap, waak en alles er tussenin. Voel me soms even wat beter om daarna weer in te storten.

“Was Pippi ooit ziek?”, vraag ik me af. Hoe zou zij met COVID omgaan? Pippi en COVID, het past niet bij elkaar. Pippi is sterk, gezond en ze straalt. Ze gaat geen week op bed liggen, denk ik dan. Pippi zou doorgaan met huppelen, strijden, leven en genieten. Ik blijf ook doorgaan, maar dan met denken dat ik van alles moet. Dat het niks wordt met het bijwerken van mijn administratie, met het opruimen van mijn huis en dat de cliënten me nodig hebben.

De gedachtes maken me gek. Ik raak zelfs in paniek en doe lelijk tegen wie me wil helpen en aandacht geeft.

Loslaten en accepteren

Zo zou Pippi dit toch niet doen? Wat als Pippi nu ook wat ouder en wijzer is geworden ondertussen? Pippi heeft vast ook een wijs deel in zich. Ik spreek lieve mensen om mij heen die ook Corona gehad hebben en me unaniem vertellen dat met Corona in je lijf ook je angsten uitvergroot worden. Het klopt, ik heb zelfs nachtmerries. Ze raden me aan het te accepteren en me over te geven aan het virus. De jonge Pippi in mij sputtert nog tegen, maar de wijze Pippi weet dat het klopt.

Overgeven aan wat is, meegaan met de stroom, accepteren. Nog steeds vind ik het lastig, maar ik voel dat het de enige weg is tot herstel. Het virus omarmen, toelaten in overgave.

De Pippi in mij legt zich erbij neer en kijkt naar wat ik eruit mag leren. Wat komt het mij vertellen en hoe helpt het mij in mijn persoonlijke ontwikkeling?

Pippi power, het aanspreken van je moed, lef en durf. Het hebben van vertrouwen in de goede afloop en het uiteindelijke leren van iedere situatie. Het hoeft niet altijd gepaard te gaan met strijdlust en vechten. Acceptatie, kwetsbaarheid, nederigheid en overgave vragen meer moed, lef en durf besef ik nu.

Jouw Pippi Power

Hoe is het met jouw Pippi Power? Uit zich dat in zelfvertrouwen, vertrouwen in het leven, levenslust, acceptatie, kwetsbaarheid? Kom je onderzoeken welke delen in jou staan voor de Pippi in jou? Je hebt er vast veel meer van dan je denkt. Pippi zou zeggen: “Ik heb het nog niet gezien, dus is het er vast!” Kom jouw innerlijke delen verkennen en voel je krachtig in al je onbevangen kwetsbaarheid, net als Pippi! Voice Dialogue en hypnotherapie kunnen jou helpen je innerlijke delen te verkennen en omarmen.