Jong geleerd

En alweer is het Valentijnsdag; de dag waarop van oorsprong geliefden elkaar kaarten sturen. Een dag die je nu onmogelijk kan ontgaan, omdat winkels en internet er bol van staan. Toen in Nederland Valentijnsdag nog niet gevierd werd, stuurde ik al kaartjes aan iedereen die ik liefhad, inclusief vriendinnen.

Mijn tweede moeder (zoals ik haar noemde; ze was eigenlijk gewoon de buurvrouw van mijn ouders) vertelde me toen ik 12 was, dat het een mooi gebaar is om iedereen waar je om geeft dat te laten blijken op Valentijnsdag. Ik kocht daarna ieder jaar vele kaarten en schreef daarop wat maakte dat ik de persoon in kwestie bijzonder vond of liefhad. Vervolgens stuurde ik die kaarten naar vriendinnen, familie, ouders en een jongen die ik op dat moment leuk vond.

Tante Willy, mijn extra moeder, was een vrijgevochten en geëmancipeerde vrouw die wars was van commercie. Toch was ze voor het laten blijken van liefde op een uit Amerika overgewaaide datum. De datum van Valentijnsdag

Sprookjesliefde

Als puber, jonge en volwassen vrouw was en ben ik een romantisch zieltje. Ik droomde lang over de prins op het witte paard die mij zou veroveren met brieven, bloemen en andere attenties. Dat prinsen tegenwoordig niet meer op witte paarden komen maar in auto’s, geen kaartjes sturen maar appjes en huishoudelijke apparaten geven in plaats van bloemen, is ons allen duidelijk.

Vroeger, als puber, las ik de Bouquet Reeks naast Multatuli en mijn moeder waarschuwde mij dat het echte leven anders zou zijn dan in de Bouquet Reeks. Ik weigerde haar te geloven. Hoewel ik echt wel met de realiteit geconfronteerd ben geweest, geloof ik nog steeds in de magie van de Liefde tussen geliefden.

Hoe krijg je en behoud je dan die magie?, zal je denken. Daarvoor zijn tenminste drie zaken belangrijk, naar mijn idee. Allereerst het kennen van je eigen verlangens en vervolgens hoe je deze communiceert naar je geliefde(n). Weet jij van jezelf wat je ten diepste verlangt in je relatie(s) en hoe je deze verlangens uit zonder de ander het gevoel te geven dat hij of zij iets verkeerd doet of tekortschiet?

Daarbovenop, het steeds weer durven kijken naar wat je eigen aandeel is en dus wat je zelf doet wat maakt dat de ander zo reageert als hij doet. Kortom; jezelf kennen, accepteren en liefhebben en de ander nemen zoals hij is. Dat zijn belangrijke voorwaarden om de magie te verkrijgen en behouden.

De vijf talen van de liefde

Ook het leren verstaan en spreken van elkaars liefdestaal, draagt intens bij aan het verstevigen van de relatie. Wanneer het bijvoorbeeld mijn verlangen is om een bos bloemen te ontvangen in mijn favoriete kleur en de ander denkt mij een plezier te doen door mijn auto te wassen, spreken we ieder een andere liefdestaal.

Gary Chapman beschrijft in zijn boek De Vijf Talen Van De Liefde hoe we ieder een moedertaal van de liefde leven en spreken. Wanneer de ander onze taal begrijpt of zelf dezelfde weet te spreken, wordt ons tankje van liefde steeds gevuld en bloeit de relatie. Een van deze talen is het ontvangen van cadeautjes, een andere het behulpvaardig zijn naar de ander.

Wanneer de één het fijn vindt om cadeautjes te ontvangen terwijl de ander denkt zijn liefde te uiten door een actie uit te voeren, spreekt men niet dezelfde taal en voelt men zich niet gewaardeerd en begrepen. Mogelijk wordt vervolgens teleurgesteld verweten dat de bloemen nooit zijn ontvangen, dat het boeket roze is in plaats van rood of dat de schone auto niet boeit. Hierdoor voelt men zich tekortschieten, trekt men zich terug of gaat in de tegenaanval. In ieder geval loopt het liefdestankje leeg met alle gevolgen van dien.

Vind liefde terug in jouw leven

Wil jij ook leren hoe je je relatie magisch mooi kunt leven? Hoe je je eigen verlangens herkent en bespreekbaar kunt maken zonder dat de ander zich tekort gedaan voelt? Wil je meer weten over je eigen liefdestaal of die van je geliefde(n)? Kom dan eens langs, alleen of met je geliefde. Samen kijken we zonder oordeel naar jouw verlangens en hoe jij de Liefde magisch kunt leven.