Onlangs vertrok ik met een vriendin naar een vakantiehuisje. Dit deed ik om te werken aan het onderzoek waarmee ik bezig ben en om ander achterstallig onderhoud te plegen aan zaken die zijn blijven liggen. De voorpret was al begonnen bij het uitzoeken van de locatie. Gelukkig kun je tegenwoordig goed aangeven wat je allemaal in zo’n huisje wilt aantreffen. Van een broodrooster en een föhn, tot een whirlpool en alles daartussenin. Laat als we waren met reserveren, was de keuze helaas niet reuze.

Verlangen

We wilden graag in de natuur zijn, dicht bij het strand of bos, twee slaapkamers met comfortabele bedden, goede Wifi en een lekkere werkruimte. We selecteerden onze wensen, kwamen op een beschikbare ruimte, schreven de eigenaar en de reservering was zo gepiept. Bepakt en bezakt met sportkleding, een broodbakmachine, wandelschoenen, stapels boeken en vol verwachting, rijden we opgetogen naar onze bestemming.

Verbazing en teleurstelling

We passeren wat bezienswaardigheden en blijven maar steeds autowegen zien terwijl we de locatie al zouden moeten bereiken binnen enkele minuten. Althans dat zegt de navigatie. En dan zijn we er…… aan een drukke autoweg ligt een soort boerderij met ervoor een groot verroest hek. “Zouden we hier moeten zijn”, vragen we ons af? We kijken elkaar aan; het nummer klopt. We duwen het piepende hek open en rijden het erf op. Verbaasd zien we een moment later een geit in de ogen, terwijl er kippen en katten rondrennen.

Na kennismaking met de eigenaresse, lopen we over een smalle, steile trap naar boven. Een omgebouwde schuur was de omschrijving volgens de site. Voor een schuur zagen de foto’s er fantastisch uit. In het echt blijkt het een ruimte die sfeervol is ingericht, maar die heel donker is met uitzicht op de snelweg, wat boomtoppen en helaas een industrieterrein. Teleurgesteld proberen we het uitzicht wat te maskeren door de gordijnen naar beneden te trekken, waardoor het geheel toch meer van een schuur heeft dan van een werkruimte.

En hier kom ik precies op hetgeen ik wil beschrijven in dit blog. Ons verlangen was het hebben van een mini-retraite waarin we konden werken en bijkomen in de natuur. Onze verwachting werd geschapen en gevoed door de mooie foto’s op internet, het kunnen selecteren van waar ons vakantieverblijf aan moest voldoen en op basis van eerdere goede ervaringen met een internet reservering.

Verlangen of verwachten?

Verlangen is het uiten van een wens en deze kan in vervulling gaan of niet. Denk maar aan het doen van een wens wanneer je een vallende ster ziet; je weet dat de kans bestaat dat de wens niet in vervulling zal gaan. Toch kijk je met een glimlach naar de vallende ster en doe je een wens. Het uiten van de wens is voldoende voor dat moment en geeft je een goed gevoel. Verwachten is grimmiger, in ieder geval voor ons geluk. In verwachten zit een eis, iets dwingends. Wanneer deze eis niet vervuld wordt, zijn we teleurgesteld en daarna wellicht zelfs ongelukkig.

Onze mini-retraite verliep dus anders dan we verlangd én verwacht hadden. De locatie gaf ons niet de benodigde inspiratie en energie waardoor we mondjesmaat opschoten met hetgeen we wilden doen. Toen ook de Wifi verre van betrouwbaar bleek en mijn vriendin zelfs naar huis moest (om de webinars te geven die zij in haar agenda had staan), was het duidelijk dat aan onze verwachting niet was voldaan.

De eigenaren van de locatie vonden het vooraf een goed idee dat we kwamen werken want met hun net aangelegde nieuwe internetverbinding zou dat goed moeten lukken. Hoewel het huis-, tuin- en keukeninternet zou zijn, verwachtte de eigenaar eventuele problemen te kunnen oplossen met kabels. En wij verwachtten dus dat het allemaal goed zou komen. Zoals je leest: allemaal verwachtingen. Een niet uitgekomen verwachting kan, zoals je inmiddels weet, uitmonden in een teleurstelling.

Verlangen laten zijn

Wanneer we verlangen kunnen laten zijn wat het is en ze niet vervuld hoeft te worden, kan de energie van verlangen omgezet worden in creativiteit en productiviteit. Wanneer ons verwachten daarentegen niet vervuld wordt, slaan creativiteit en productiviteit om in niet vooruitkomen en wellicht zelfs frustratie.

Wanneer ik denk aan alle verwachtingen die ik in mijn leven gehad heb en aan de verwachtingen van mijn cliënten, besef ik maar al te goed dat het niet hebben van verwachtingen heel lastig is. Zeker in de wereld waarin wij leven.

We verlangen allemaal naar een wereld zonder Corona. Mogen en kunnen we verwachten dat deze met de maatregelen zoals ze nu gelden, binnen afzienbare tijd bereikt zal worden? We verlangen naar aandacht van onze geliefden, mogen we verwachten dat we die aandacht krijgen? En op grond waarvan verwachten we dat dan? Omdat we een relatie hebben, getrouwd zijn of omdat we zelf zoveel aandacht geven?

Bewust worden van verlangen

Wanneer we verlangen naar het voortplanten van onszelf, kunnen we in verwachting raken. We verwachten dan een toekomst met een kindje en hoe diep teleurstellend het is wanneer dat niet in vervulling gaat, weet ik uit ervaring. Hoe fijn zou het zijn wanneer we ons bewust zijn van onze verwachtingen en de eis tot invulling die daarachter schuilgaat. Enkel en alleen bewust zijn van het feit dát we verwachten, maakt al dat we beter kunnen blijven bij verlangen voordat het verwachten wordt.

Verlangen geeft ons tenslotte energie en inspiratie. Het maakt ons niet murw of vlak zoals onvervulde verwachtingen doen. Het zorgt voor die energie waaruit we allemaal voortgekomen zijn, namelijk levensenergie.  Verlangen heeft vele kunstenaars gedreven tot zeldzame hoogtes, prachtige composities en beroemd geworden kunstwerken. Verlangen (en daarbij blijven) is een levenskunst!

Wat is jouw verlangen?

Denk jij wel eens na over wat je nu precies verwacht en verlangt? Ik nodig je uit bij jezelf naar binnen te gaan en te genieten van jouw verlangens. Laat ze er maar eens zijn zonder dat ze direct vervuld hoeven te worden. Durf jij te staan voor je verlangens, ook als de wereld iets anders van jou verwacht?

Ik nodig je van harte uit om eens te praten over jouw verlangens en verwachtingen. Gewoon omdat ik verwacht dat we een goed gesprek zullen hebben. En daarin huist een eis aan mezelf als therapeut vanuit verlangen met jou een stukje mee te mogen wandelen op jouw pad.

Wanneer je de Kunst van het verlangen omarmen en om zetten naar energie wilt leren, kom dan oefenen tijdens de retraite voor vrouwen. Lees meer hierover op de webpagina van Femme Totale.