Volledig vrouw durven zijn

Iedere keer weer ben ik benieuwd naar wie ik mag ontmoeten. Ik loop naar de wachtkamer en schud nog steeds geen hand. Onze ellebogen raken elkaar, net als onze ogen. Mooie ogen in een zacht gezicht, direct voel ik haar onzekerheid. Onzeker over zichzelf, haar verschijning en moe van het traject wat ze al heeft afgelegd. Ze hoeft het me bijna niet eens te vertellen, ik zie, voel, weet en het herken het wanneer ik haar ogen lees.

Moegestreden ploft ze op de bank in mijn praktijk. “Vertel eens,” zeg ik, “wat brengt je hier?” Haar intakeformulier had al laten zien dat ze struggelt met haar gewicht en vorm. We praten over haar verleden, hoe lang ze zich zo al voelt en hoe haar gewicht verlopen is in haar leven. Hoe ze haar vorm beleeft, haar ideale gewicht, hoe ze zich zou voelen als ze minder zou wegen. We bespreken hoe haar liefdesleven lijdt onder hoe ze zich voelt in haar huidige vorm. Ze vertelt welke rol voeding had in het gezin van herkomst en hoe gefrustreerd ze zich voelt onder alles wat ze ondernomen heeft om slank te zijn. Dit alles terwijl tranen haar emoties onthullen.

Diep geraakt door haar tranen, onmacht en zelfbeeld voortkomend uit ingesleten overtuigingen, stel ik haar gerust en zeg ik haar dat ze het niet alleen hoeft te doen. In contact met deze uitdagingen, voel ik vaak de universele pijn van ons vrouwen. Samen maken we een behandelplan. Dat wil zeggen: ik vertel haar over de therapeutische technieken die ik graag wil gebruiken om haar te helpen. Natuurlijk streven we naar het behalen van haar ideale gewicht, maar belangrijker is het dat we op zoek gaan naar de oorsprong van haar gewicht en vorm. Wanneer we deze kennen en ermee aan het werk gaan, kunnen we blijvend resultaat behalen. Vooral op hoe ze zich weer lekker in haar lijf kan voelen en helemaal vrouw durft te zijn.

Jojo-effect

Vaak voel ik me een detective als ik met de cliënt speur naar redenen voor de disbalans in het lichaam en de emoties. Dankbaar ben ik voor het feit dat ik vanuit meerdere perspectieven kan kijken naar de mogelijke oorzaak van het huidige resultaat. Zo kan ik kijken naar de voeding inhoudelijk of adviezen geven over het bewegen en sporten. Mogelijk ontrafel ik welke overtuigingen komen uit het gezin van herkomst. Of we achterhalen wat iemand vast wil houden, waardoor ook het vet moeilijker wordt losgelaten.

Wanneer cliënten bij mij komen om af te vallen, hebben ze meestal al veel diëten geprobeerd, waardoor het zogenaamde Jojo-effect is opgetreden. Door het crashen is spiermassa verloren gegaan, gebruikt het lichaam minder calorieën en komt men aan van het minste of geringste; de basis van het Jojo-effect. Soms beweegt men te weinig, soms sport men te veel of te intensief. Ja, ook dat laatste is goed mogelijk. Dan geeft het sporten stress voor het lichaam, waardoor men stresshormonen aanmaakt. Stresshormonen hebben van oudsher de functie vet vast te houden, omdat het lichaam in tijden van bijvoorbeeld oorlog niet weet wanneer er weer iets te eten zal komen. 

De oorzaak zit hem ook vaak in overtuigingen, opgedaan in het verleden. Het onderbewuste is geprogrammeerd om veel te eten. Bijvoorbeeld omdat er vroeger schaarste was of om een beschermlaag te kweken na kwetsing. Zoals de één zichzelf verdooft met alcohol, de ander een rookgordijn optrekt door te roken, zo eet de volgende om niet gekwetst te worden. Overeenkomst is dat we ons veiliger wanen. Maar onze prachtige kern kan zo niet zichtbaar zijn, laat staan geleefd worden.

Ik help je die muur te doorbreken

En dit is nou precies waar het over gaat. Wanneer we helemaal onze prachtige, zuivere kern (dus onszelf) leven, stralen we en voelen we ons optimaal. Ik leg haar uit hoe dit werkt. Samen stellen we een aantal verwachte behandelingen vast en welke interventies we in ieder geval zullen inzetten.

Hypnotherapie kan vastgeroeste overtuigingen omzetten naar nieuwe helpende gedachtes. Met Mind Eye Power kunnen we loslaten wat losgelaten mag worden. En door middel van systemisch werk kunnen we bindingen met het verleden verhelderen. Met behulp van een opstelling van de ogen, kunnen we meer balans verkrijgen in innerlijke tegenstrijdigheden. Ook kunnen we angst verminderen en vertrouwen doen toenemen. Heerlijk vind ik die bak met gereedschap die ik als psychodynamisch therapeut tot mijn beschikking heb. Wanneer een bepaalde interventie nog niet het gewenste resultaat geeft, heb ik altijd een andere.

Met opgeheven hoofd en ogen vol vertrouwen verlaat ze de praktijk. De eerstvolgende keer vertelt ze dat haar lichaam al wat kilo’s heeft laten gaan. We hebben nog niet eens een echte behandeling ingezet, maar ontwikkeling is er al. Alleen al gezien en gehoord worden, er mogen zijn, kan zo zijn effect hebben.

Retraite Femme Totale

Samen met mijn collega-therapeut Monique Smits, kwam ik tot het idee om vrouwen tijdens een retraite van een aantal dagen mee te nemen op reis. In dit geval letterlijk een retraite naar Texel, maar ik bedoel natuurlijk figuurlijk. Een reis in jezelf, door je lichaam en je geest. Op zoek naar die kern, je zuiverste, meeste Zelf. Monique is van origine ook image consultant en Cesartherapeute. Samen hebben we zo een nog grotere gereedschapskist. We zullen innerlijk, uiterlijk en fysiek in beweging gaan met als eindbestemming helemaal vrouw zijn. Dat betekent dat je blij bent met jezelf en jouw spiegelbeeld.

Zo is Femme Totale geboren en dankbaar voor dit jongste kindje, zullen we onze eerste retraite houden half november. Wil jij ook blij zijn met wie je werkelijk bent, je lekker in je vel voelen, onderzoeken wat je tot nu toe belemmert om helemaal jeZelf te zijn? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Natuurlijk geldt dit ook voor mannen, maar onze eerste retraite is speciaal voor vrouwen. Nieuwsgierig geworden? Kijk vooral hier verder wat deze retraite inhoudt.

Tot ziens en dan hoop ik je snel in de ogen aan te kunnen kijken.