Kennisbank: EMDR
Wat is EMDR?
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en het is een behandelmethode bij psychische problemen, die veel wordt toegepast. Een Amerikaanse psychologe, Francine Shapiro, beschreef de therapie voor het eerst. Sinds eind jaren 80 heeft EMDR zich ontwikkeld tot een volwaardige en bewezen methode bij het verwerken van trauma’s, angststoornissen en het Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS). Tijdens EMDR laat de therapeut de cliënt oogbewegingen maken, terwijl hij of zij de cliënt vragen stelt over de schokkende gebeurtenis. De therapeut forceert oogbeweging door zijn of haar vingers zo’n 25 centimeter voor het gezicht van de cliënt heen en weer te bewegen. De therapeut kan in plaats van oogbewegingen ook een koptelefoon bij de cliënt opzetten, met afwisselend het afspelen van een geluidje in het linker- en dan weer in het rechteroor. Ook afwisselend tikken op de knieën is een mogelijke methode. Door deze stimulatie wordt het werkgeheugen gestimuleerd en gaat het brein van de cliënt aan de slag met het verwerken van de traumatische gebeurtenis.
Voor wie is EMDR geschikt?
EMDR is een zeer geschikte therapie voor mensen die verwerkingsproblemen hebben. Heb je ooit een schokkende, pijnlijke of beangstigende situatie meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt? Beleef je de heftige gebeurtenis bijvoorbeeld telkens opnieuw? Dan heb je misschien wel last van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Bij PTSS kan EMDR zeer effectief zijn.
Bij welke klachten is EMDR geschikt?
EMDR is geschikt bij verschillende psychische problemen en verwerkingsproblemen na een heftige of traumatische gebeurtenis. Je kunt denken aan:
- een ziekte of verwonding
- een paniekaanval, hyperventilatieaanval
- een (auto)ongeval
- verlies van je baan of verlies van een geliefde
- een overval
- mishandeling of getuige van mishandeling of geweldincident
- (seksueel) misbruik
- PPTS (Posttraumatisch Stress Syndroom)
Wat gebeurt er tijdens een behandeling met EMDR bij Deep In Motion?
Je wilt vast graag weten hoe EMDR werkt en wat er gebeurt tijdens een behandeling. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe EMDR-sessie bij Deep In Motion werkt:
- Ik zal je vragen om terug te denken aan de gebeurtenis die jouw klachten veroorzaakt: van de beelden, de gedachten tot aan de gevoelens, ik wil dat je dit allemaal toelaat;
- Daarna zal ik opnieuw vragen om in gedachten naar de traumatische gebeurtenis te gaan, waarna ik begin met de afleidende stimulus. Meestal gebruik ik hiervoor mijn hand die ik heen en weer beweeg voor jouw ogen.
Deze stappen doorlopen we meerdere keren. Alle stappen bij elkaar noemen we een set. Tussen elke set volgt een korte pauze. We herhalen de stappen net zo lang tot de negatieve lading van de gebeurtenis afzwakt en geen emotionele overreactie meer oproept. Tijdens de EMDR-behandeling zal ik vragen welke gedachten en gevoelens naar boven komen. Dit brengt weer een nieuwe stroom aan gedachten en herinneringen teweeg. De combinatie van terugdenken en handbeweging zorgt dat je uiteindelijk niet meer zulke heftige emotionele reacties hebt als je terugdenkt aan de heftige gebeurtenis. Natuurlijk voel je er nog wel dingen bij, maar je kunt alle gedachten en gevoelens die je ervaart beter aan.