Leidsche Rijn kent Vinex-achtige problemen: er wordt hier relatief veel gescheiden en vreemdgegaan, en er zijn dientengevolge veel samengestelde gezinnen. Alles met zo een eigen problematiek. En soms is hulp nodig.

Désirée Vergers is psychodynamisch therapeut én ervaringsdeskundige. “Het is echt zo dat hier meer gescheiden wordt. Mensen verhuizen hier naartoe als ze kinderen willen, en als het na een paar jaar niet meer gaat, gaan ze scheiden. In wijken in de stad woont een veel diversere bevolking. Vandaar dat scheidingen hier meer voorkomen”, aldus Desirée, klein van stuk, met een open en nieuwsgierige blik en twee goed luisterende oren. Als psychodynamisch therapeut combineert ze diverse therapievormen met elkaar voor het beste resultaat.

Bij de bron komen

“Ik werkte jarenlang als personal trainer en voedingsdeskundige. In die hoedanigheid probeerde ik mensen te helpen bij hun nieuwe levensstijl. Maar ik zag telkens weer dat het voor veel mensen moeilijk bleek om die vast te houden. Ik kwam niet bij de bron van dat waar ze tegenaan liepen.” Désirée besloot de opleiding psychodynamica te volgen, een vierjarige post-hbo opleiding. Want die bron van de problemen aanpakken, dat was wat ze wilde. En die bron kan heel divers zijn, zegt ze desgevraagd. “Het gevoel van ‘is dit alles’ bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, of een laag zelfbeeld, of je zelf te veel wegcijferen in je zorg om anderen. Dat kan op een gegeven moment opbreken. Net als rouwverwerking na een echtscheiding een serieus probleem is.” Désirée begint altijd met gesprekken om duidelijk te krijgen wat waar schort. Ze combineert therapieën als EMDR, hypnotherapie, NLP, systemisch werken, et cetera. Door de combinatie wordt sneller resultaat bereikt dan wanneer er maar één therapievorm wordt gevolgd.

Vleuterweide

Désirée zit met haar praktijkruimte in winkelcentrum Vleuterweide, zo’n beetje boven de Shoeby. Kleurrijk ingericht met een riante bank, fleurige stoelen en schilderijen, planten, en een doos tissues. “Niet dat iedereen huilt hoor”, haast ze zich te zeggen, “maar het kan gebeuren, dat is normaal.” Zelf is ze ervaringsdeskundige als het gaat om samengestelde gezinnen. Die gaan lang niet altijd vlekkeloos: “Welke rol heb je als stiefmoeder – of bonusmoeder zoals dat tegenwoordig heet – en wat is de plaats van het oudste kind van de één tegenover de plaats in het gezin van het oudste kind van de ander. Dat kan heel lastig zijn, je plek binnen het gezin. Ik kan daarbij helpen door rollen en patronen inzichtelijk te maken.”

Non-monogamie

Ook voor relatietherapie kun je bij Désirée terecht. In de Vinex wordt veel vreemdgegaan, stelt ze, met alle gevolgen van dien. Zelf noemt ze het non-monogamie, en benoemt ook direct de vragen die erbij komen kijken: “Is een mens wel gemaakt voor monogamie? En is vreemdgaan werkelijk reden tot echtscheiding, of is het eigenlijk helemaal niet zo erg en zou de ander er misschien wel begrip voor kunnen opbrengen? Dat zijn lastige onderwerpen, maar soms moet je die wel aankaarten om tot de bron te komen. Overigens hoef je niet altijd als stel hier te komen als je met dergelijke kwesties kampt, dat kan ook alleen.” Désirée helpt met praten, leren voelen en oefeningen. Ze kijkt wat past bij de persoon en de vraag.

Hulp bij relatieproblemen

Behoefte aan een prettig één-op-één gesprek? Bijvoorbeeld omdat je in je relatie tegen problemen aanloopt? Désirée luistert en lost het graag samen met jou op! Laat gerust even een bericht achter.