Heb jij je weleens afgevraagd wat voor jou het verschil is tussen verlangen en verwachten? Ik nodig je uit erover na te denken en te voelen wat er in je lijf gebeurt wanneer je aan verlangen denkt.

Waar verlang je op dit moment naar, hoe sterk is dit verlangen en waar voel je het in je lichaam? Verlang je naar rust of juist naar meer dynamiek? Verlang je naar vakantie of zou je graag (weer) willen werken, naar zoet, zout, sigaretten of drank, naar een persoon of een relatie? Sluit je ogen en voel eens waar je naar verlangt op dit moment! Hoe groot is dit verlangen en hoe graag of snel hoop je op vervulling van dat verlangen? Misschien kan je prima leven met de aanwezigheid van het verlangen en blijft het over de tijd heen even groot. Wellicht is het verlangen in aanvang al groot en wordt het naarmate de tijd verstrijkt alleen maar groter?

Er zou een punt kunnen komen waarop het verlangen zo groot is dat je het zo snel mogelijk wilt vervullen…

Is het verlangen dan een verslaving geworden? Een verlangen zit in ons en is helemaal van onszelf, we kunnen het verlangen signaleren en er voor kiezen er wel of niet iets mee te doen zolang de vervulling geen moeten is. Verlangen komt uit ons hart en kan een drijfveer zijn of zelfs een grote bron van inspiratie en energie door de vervulling juist uit te stellen! Klinkt apart, toch? Sta eens wat langer stil bij dat laatste en bekijk de inzichten die daaruit volgen. Stel jij uit of vul je zo snel mogelijk in; en wat brengt jou dat?

Anders is het met verwachten:

Verwachten is vaak meer dwingend en de opvulling ligt buiten onszelf. Het liefst zo snel en groots mogelijk. Neem maar eens iets in gedachten wat je verwacht, bijvoorbeeld mooi weer tijdens je vakantie in Zuid-Frankrijk. Waar voel je het verwachten in je lijf? En wat zou je voelen als het ineens slecht weer blijkt te zijn tijdens jouw zo verdiende vakantie? Aan verwachten kleeft de kans op teleurstelling. We menen vaak recht te hebben op dat wat we verwachten. De verwachting van onszelf kan zorgen voor enorme teleurstelling en zelfafwijzing wanneer we niet voldoen aan die verwachting. Is die verwachting dan van onszelf of hebben we deze opgedaan in bijvoorbeeld de cultuur waarin we zijn grootgebracht? Wat verwacht je van de relatie met je partner, je kinderen, je vrienden, je collega’s, je baas? Wat verwacht je van het leven en van jezelf?

Al deze vragen en de balans tussen je verlangens en jouw verwachtingen hebben hoe dan ook impact op de flow in je leven; op jouw relaties, het werk en de manier waarop je met problemen in welke vorm dan ook omgaat!

Ik onderzoek dit graag met jou. Waar hebben ze hun oorsprong, wat mag je van jezelf en anderen verwachten en welke verlangens kan je zelf vervullen zodat je autonoom blijft en onafhankelijk? Heel veel vragen heb ik zoals je gelezen hebt, en ik heb ook heel veel antwoorden voor je zodat je in je relaties onvoorwaardelijk lief kunt hebben vanuit verlangen zonder verwachten met de daarmee zo vaak gepaard gaande pijnlijke teleurstelling. Ik ben nieuwsgierig naar jouw verlangens en verwachtingen en loop daarin graag een eindje met je mee. We zullen aan het einde van de ‘reis’ hoe dan ook stilstaan bij (h)erkenning van jouw verlangens en verwachtingen zodat jij vervuld verder leeft. Dát gun ik je!

Vanuit mijn hart,

Désirée