Voor de één is deze tijd een tijd van eenzaamheid, het moeten missen van je geliefde(n) of je partner. Voor de ander is het een tijd van veel in één ruimte zijn met geliefde(n), partner en/of kinderen. 

Voorheen had je zo je patronen, jouw manier van een dag indelen en, had je ruimte en/of tijd voor jezelf. Nu kan je soms niet eens een blokje om in je eentje, omdat er altijd wel iemand met je mee wil. Je bent aan huis gekluisterd en hebt altijd iemand in je omgeving. 

Maar wellicht is jouw situatie heel anders, kun je je geliefde niet zien en ben je veel op jezelf aangewezen. Zou je vaker fysiek contact willen hebben, komen de muren op je af en verlang je naar een knuffel. Het contrast kan niet groter zijn in deze tijd. In de ene situatie verlang je naar rust en ruimte en in de andere situatie zou je deze graag verruilen voor contact met je geliefde(n) binnen 1,5 meter. 

Relatie onder druk door corona

Er zijn vele verschillende soorten relaties. Denk niet alleen aan de relatie met je partner of geliefde, maar ook aan de relatie met je kinderen, collega’s, leidinggevende, buren, familie, vrienden en ga zo maar door. Al deze relaties hebben een andere vorm gekregen in coronatijd. In elke relatie zijn wederzijds respect, het accepteren van elkaar, evenveel inbrengen in de relatie zodat geven en nemen in balans is, vertrouwen en veiligheid belangrijk. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar vertrouwen en veiligheid, dan is het van belang dat werknemers vertrouwen houden in een veilige financiële positie. Als een werkgever in deze coronapandemie niet alles hieraan doet, terwijl het wel binnen de mogelijkheden ligt, dan verliest de werknemer zijn vertrouwen en daarmee de veiligheid. Veiligheid staat in de piramide van Maslow, waarin geschetst wordt wat er nodig is voordat we een volgende stap in ontwikkeling kunnen maken. Veiligheid is één van onze basisbehoeften. 

Relaties onderhouden tijdens corona

Wanneer aan de eerste behoeften voldaan is, denk aan eten, een dak boven je hoofd, slapen, veiligheid en koestering, komt er ruimte voor sociaal contact, erkenning, waardering en zelfrealisatie. Niet zo gek dat we het gevoel hebben niet aan onszelf toe te komen als de basisbehoeften niet vervuld zijn. Nu, tijdens corona, maakt onzekerheid, onveiligheid in combinatie met het weinig ruimte hebben voor opladen en energie opdoen zoals je gewend bent, relaties lastiger om te onderhouden en te continueren. We hebben de behoefte om aan onszelf toe te komen. Dit is kan pas als we veilig zijn en vertrouwen hebben.

Investeer in relatie(s) 

Toch kan je ook nu investeren in je relatie(s) op zo’n manier dat onder andere geven en nemen in balans is. Willen investeren in je relatie(s) is namelijk een keuze. Start met het hebben van wederzijds respect en wederzijdse acceptatie. Ieder mag zijn wie hij/zij is en mocht je je in deze tijd ergeren aan personen, weet dan dat het iets zegt over jezelf. Daar waar je je aan ergert vertegenwoordigt meestal waar jezelf te veel van hebt of waar je juist meer van zou willen hebben. Ga het maar eens na bij jezelf; wanneer jij je ergert aan je partner omdat hij de hele dag op de bank zit te Netflixen, dan erger jij je daar wellicht aan omdat je partner kiest voor zichzelf op dat moment en jij waarschijnlijk meer voor jezelf zou willen kiezen. Accepteer wie je bent en daarmee de ander. Vanuit accepteren kunnen we respecteren. 

Gedragspatronen

Al voor corona onze wereld beperkte, hadden wij zo onze patronen van gedrag. Zo vinden vrouwen bijvoorbeeld vaak dat mannen het “niet goed doen”. Vrouwen spreken negatief over en tegen hun partner en zo komen de eerste barsten in een relatie. Mannen vinden van vrouwen vaak dat ze zeuren, te lang van stof zijn en te weinig oplossingsgericht. Bij zowel vrouwen als mannen wordt op de knop: “Ik ben niet goed genoeg” gedrukt waardoor men zich terugtrekt, in de aanval gaat, de aandacht gaat verleggen etc. 

Beter communiceren

Belangrijk is het om door goede communicatie te vermijden dat we ons aangevallen voelen, terugtrekken of geen zin hebben om te investeren in de relatie. Een goede communicatie wil zeggen dat er hoor en wederhoor is, dat je je gezien, gehoord en gerespecteerd voelt door elkaar.

Hier volgt een goede oefening in communicatie:

  1. Neem plaats tegenover je partner op een afstand die goed voelt (mag ook op minder dan 1,5 meter ;-)),
  2. Zet een eierwekker of alarm op 5 minuten.
  3. Partner 1 praat en uit alles wat er op dat moment leeft, wat hij/zij voelt en wil zeggen.
  • Let op: doe dit wel op een opbouwende, niet-verwijtende manier, gesproken vanuit de eigen beleving.
  • Partner 2 zegt niets gedurende deze 5 minuten maar geeft wel door houding de indruk dat hij/zij echt luistert en hoort wat er gezegd wordt. Ook na deze 5 minuten geeft partner 2 geen commentaar.
  • Wissel nu de rollen om. Partner 2 spreekt vijf minuten zonder onderbroken te worden.

Doel van deze oefening is daadwerkelijk horen wat de ander zegt, voelt en beleeft zonder oordeel. Op deze manier voelt de sprekende partner zich gehoord, gezien en volledig geaccepteerd door de ander. Pas de volgende keer dat je de oefening weer doet, kun je terugkomen op wat de ander gezegd heeft, maar weer zonder oordeel en vanuit de eigen beleving gesproken. 

Doorbreek de sleur en ga op thuisdate

Wanneer je veel met je geliefde in dezelfde ruimte verkeert, kan het goed zijn je te realiseren dat het wekelijks een dagdeel quality time hebben, heel voedend kan zijn voor de relatie. 

Je kunt prima in huis samen genieten van een van tevoren bereid 3 gangen-diner met kaarslicht. Er zijn momenteel ook voldoende restaurants die heerlijke maaltijden thuis bezorgen. Nog meer tips:

  • Trek iets leuks aan, maak je mooi alsof je buiten de deur gaat eten en geniet samen van je diner terwijl je elkaar herinnert aan waarom je de ander ook alweer zo leuk vindt.
  • Maak een speurtocht in huis op zoek naar een schat (cadeautje), geef elkaar een (voet)massage, kijk samen naar foto’s van het begin van de relatie en geef complimenten.
  • Spreek af dat jullie beiden een avond mogen invullen. Dit is ook een goede manier om de relatie levend te houden. Wanneer het haar avond is bijvoorbeeld, mag zij bepalen wat er gedaan wordt, wat er gegeten wordt etc. Op zijn avond mag hij dat bepalen. Natuurlijk terwijl je de grens van de ander respecteert. 
  • Spreek eens naar elkaar uit wat er op je bucketlist staat, wat je fantasieën zijn en kijk eens welke je juist in deze tijd kunt uitvoeren. Alles is anders, je hele wereld staat al op zijn kop, doe eens gek en ga buiten je comfortzone. Kortom, kijk naar waar je ooit bij die ander allemaal op gevallen bent, waardeer elkaar en maak lol. We hebben geen invloed op deze situatie, maar wel op onze relatie en hoe we met elkaar en de situatie omgaan. 

Ik wens voor jou dat corona wat zo veel betekent als “kroon”, de kroon mag zijn op jouw relaties! Lukt het niet in je eentje? Geef mij gerust een belletje of stuur mij een mailtje .