In dit drieluik ‘Lekker in je vel vóór de zomer begint’ neemt Désirée Vergers van Deep In Motion je mee op reis, op weg naar lekker in je vel vóór de zomer van 2021 zich aandient. En met blijvend resultaat, zodat je er na de zomer ook nog profijt van hebt. Deze zomer geen bikinistress, crashdieet of vakantiekeuzestress, maar gericht in beweging komen! In een serie van drie blogs vertelt Désirée je hoe je op gebied van de mind, voeding en beweging op een positieve manier alles in het werk kunt stellen voor het beleven van een topzomer. Want juist in deze uitdagende coronatijd is de behoefte aan een zomer vol plezier en fijne gevoelens waar we behoefte aan hebben. Lekker in je vel en voluit leven, daar gaat het meer dan ooit om. In de eerste aflevering: de mind.

Deel 1: Oefeningen voor een gezonde en energieke mind

Eén manier om lekker in je vel te zitten, is door de mind te trainen. Met behulp van een voorbeeld, namelijk de relatie tussen emoties, de mind en eten, laten we zien hoe je door middel van aandacht voor je brein lekkerder in je vel komt te zitten. Eerst wordt ingegaan op de relatie tussen emoties en eten, herinneringen en eten. Daarna leggen we met het G-schema uit hoe je je gedachten kunt beïnvloeden. Ook geven we een oefening over het formuleren van een mantra om je onderbewuste als hulp in te zetten. Zodat jij dit keer wel afvalt en zonder moeite in je bikini past.

Beschermlaag om emoties

Eerder in mijn carrière als coach en personal trainer maakte ik voedingsschema’s en trainde ik mensen. Ze behaalden hun sportieve doelen, vielen af en verkregen dat six-pack. Maar als ik ze dan later sprak of zag, bleek het behaalde resultaat helaas niet altijd blijvend. Ik ging op zoek naar de oorzaak. Tijdens mijn studie Psychodynamica kwam ik erachter dat alles te maken heeft met onze mind en de daarop volgende emoties. Wanneer we emoties niet uiten, blijven deze in ons lichaam aanwezig. In vele gevallen ontstaat er een beschermlaag. Die kan zich bijvoorbeeld vastzetten in de vorm van vet. Het is dan extra lastig om vet te verliezen en af te vallen. Wanneer we de opgeslagen emoties vrijmaken, kan ook het vet zich vrijgeven.

Emoties en eten

Het kan ook zijn dat eten een emotionele betekenis heeft. We spreken dan van emotie-eten. Eten uit verveling, frustratie, verdrietig zijn, boosheid of als beloning omdat we het nu verdiend hebben. Herken je het? Het was vandaag zo’n drukke dag, de kinderen liggen eindelijk op bed, ik voel me nu zo verdrietig, ik heb zo mijn best gedaan, mijn collega deed zo vervelend… Nu heb ik het verdiend! “Het” is dan dat pak koekjes, dat ijsje, die bak ijs, die zak chips of noem maar op.

Eten als troost

Ook kan het zijn dat je opgegroeid bent met eten als bepaalde rol in je leven. Misschien was het thuis wel extra gezellig als er gegeten werd. Dan associeer je gezelligheid met eten en/of drinken. Kan het ook gezellig zijn als er niet gegeten/gedronken wordt? Gewoon door het samenzijn met andere mensen? Misschien kreeg je wel een snoepje als je verdrietig was of pijn had. Dan is het heel waarschijnlijk dat je jezelf nu ook wel eens met eten. Dit zijn patronen die je hebt meegenomen uit je familiesysteem. Patronen die je denken en emoties beïnvloeden.

Oefening 1: G-schema

Ik geef je nu twee oefeningen waar je zelf alvast mee kunt beginnen om je mind te trainen. De eerste is het zogenaamde G-schema. Dit start met je bewust worden van welke gedachte je hebt ten aanzien van eten. Welke gedachte maakt bij jou dat je jezelf iets extra’s toestaat terwijl je zo graag blij in die bikini wilt passen? Je eenmaal bewust van die gedachte, kan je zelf aan het werk met het G-schema.

Het G-schema werkt als volgt: Er is een Gebeurtenis, daarover heb je een Gedachte, over die Gedachte heb je een Gevoel, je Gevoel zorgt voor hoe je je Gedraagt, je Gedrag heeft een Gevolg.

  1. Gebeurtenis
  2. Gedachte over de gebeurtenis
  3. Gevoel naar aanleiding van de gedachte
  4. Gedrag naar aanleiding van je gevoel
  5. Gevolg ten aanzien van je gedrag

Voorbeeld G-schema

  1. De Gebeurtenis: Frederique heeft een hele stressvolle dag op haar werk gehad. Op de gebeurtenis heb je meestal geen invloed.
  2.  De Gedachte van Frederique is: ‘Eindelijk thuis, ik loop naar de kast om eens te kijken wat daar voor lekkers is, ik vind dat ik het na deze drukke dag echt verdiend heb!’
  3. Haar Gevoel over deze gedachte en de drukke dag bevestigen dat ze nu toch echt wel iets lekkers mag eten, ze heeft tenslotte zo onder druk gestaan en heeft zo hard gewerkt, ze voelt zich behoorlijk rot na zo’n dag.
  4. Het Gedrag van Frederique is vervolgens dat ze eet wat er in de kast te vinden is. Ondanks het feit dat ze nog moet avondeten en dit prima weet.
  5. Het Gevolg is dat ze veel meer calorieën eet dan ze zal verbranden op die dag en dit opgeslagen wordt in vet. Ook zal ze minder trek hebben in haar avondeten en daardoor goede en voedzame voeding missen, waardoor haar lichaam de volgende dag weer vraagt om suikerrijke voeding.

Aan de hand van het G-schema kunnen we al conclusies trekken. Op de Gebeurtenis hebben we meestal geen invloed, deze is. Wel kunnen we de Gedachte over de gebeurtenis veranderen als we er ons bewust van zijn. Uiteindelijk zal het Gevolg dan anders zijn. Kijk maar:

  1. Gebeurtenis: Frederique komt thuis na een drukke en stressvolle dag.
  2. De Gedachte die ze heeft is: “ik heb zo hard gewerkt, ik ga snel koken want ik heb trek”
  3. Het Gevoel wat ze heeft over deze gedachte is een gevoel van zich verheugen op het eten en trots op het harde werken wat ze gedaan heeft.
  4. Haar Gedrag is dat ze lekker aan het koken slaat, gezellig de tafel dekt, een muziekje aanzet.
  5. Het Gevolg is dat ze zich voedt met voedzaam eten; voeding in plaats van vulling. Dat haar lichaam niet vraagt om snelle suikers, ze beter slaapt, minder stress heeft, minder cortisol aanmaakt (wat ook weer vet doet opslaan) en de volgende dag met meer energie en een kleinere suikerbehoefte weer opstaat.

Zo zie je hoe een enkele gedachte over een gebeurtenis een heel ander gevolg kan hebben. Het start dus met je gedachte. Oefen de komende tijd maar eens met het je bewust worden van je gedachten en het naar aanleiding daarvan beïnvloeden van je gevoel en uiteindelijk het gevolg.

Het onderbewuste

Een ander ding wat betreft onze mind en emoties is ons onbewuste. Ons onbewuste is vele malen groter dan ons bewuste. Je kunt dit zien als een ijsberg die zich voor een deel onder water bevindt en  waarvan we alleen het bovenste stuk zien. Het deel boven water is ons bewuste en het hele uitgestrekte en niet-zichtbare deel onder water is ons onbewuste. We denken dat we met ons bewuste heel veel kunnen controleren, beheersen, bepalen en zelfs bereiken. En natuurlijk wijst alleen al een G- schema uit dat gedachten krachten zijn. Wat nou als we met ons onbewuste ons bewuste kunnen beïnvloeden en zo meer helpende, positieve gedachtes kunnen hebben die onze keuzes en onze gemoedstoestand positief beïnvloeden?

Hypnose

We kunnen ons onbewuste (dat weet wat goed is voor ons) aanspreken en tot hulp aanzetten wanneer we in trance zijn of onder hypnose. Hypnose is er in allerlei gradaties en is niet meer dan een vorm van grote ontspanning. Zelfs wanneer je auto rijdt of een boek leest kun je al in trance of onder hypnose zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je zo in een boek of film verdiept bent, dat je alles wat er om je heen gebeurt mist. In deze staat van zijn kunnen we ons onbewuste bereiken. Welke positieve zinnen zou jij aan je onbewuste willen doorgeven zodat je onbewuste je bewuste kan helpen om bewuste keuzes te maken?

Oefening 2: Mantra voor jezelf

De volgende oefening gaat over het maken van een mantra voor jezelf. Dit is een zin die je steeds voor jezelf herhaalt en zo je onbewuste bereikt. Je kunt denken aan een zin als: ‘Ook zonder wijntje is het heel gezellig.’ Deze zin of mantra herhaal je zo vaak mogelijk maar vooral wanneer je in trance bent, dus tijdens het autorijden, het kijken van een film of wanneer je bijna in slaap valt.

Kijk maar eens wat deze lichte vorm van zelfhypnose jou brengt. Let er op dat je je mantra positief formuleert. Het woordje “niet” kan ons onbewuste niet horen en dan krijg je een andere uitkomst of ander gevolg.

De mantra-oefening en de oefening van het G-schema kun je zelf thuis gemakkelijk uitproberen. Veel succes en plezier bij het in beweging komen en het trainen van jouw mind!