Beweeg je vrij en LEEF! Dat is het motto van Deep In Motion. Eén manier om dat te doen is door contact te leggen met al jouw verschillende ikken. Door in balans te zijn met alle delen die je van binnen in je hebt, ben je meer in evenwicht en kun je je leven vrijer leven. Een manier waarop ik jou kan helpen om meer rust te ervaren, is via Voice Dialogue. Dit is een methode om in gesprek te gaan met jouw innerlijke stemmen. Lees snel verder om te ontdekken hoe Voice Dialogue  werkt en wat het voor jou kan betekenen.

Eén persoon, verschillende rollen

Je herkent het vast, op je werk heb je een andere rol dan thuis. Thuis komt een ander deel vaker en eerder naar voren. Wellicht ben je op je werk een manager, kom je zelfverzekerd over, ben je snel van geest en regel je het allemaal wel even. Thuis zit je in een andere rol. Daar schuif je aan als het eten klaar is, ben je bijvoorbeeld partner of ouder en laat je het regelen wellicht over aan iemand anders. Deze rollen zijn natuurlijk heel duidelijk. Minder duidelijk zijn de innerlijke stemmen of ikken.

Verschillende ikken

Wist je dat je dat we allemaal verschillende delen in ons hebben? We bestaan van binnen allemaal uit verschillende delen, zonder last te hebben van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Want dat is iets heel anders. Toch hebben we allemaal verschillende “ikken” in onszelf. Iedere “ik” of ieder deel heeft zo zijn eigen gedachtes, gevoelens en gedragingen. Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt, is de ene ik en innerlijke stem meer op de voorgrond dan de andere.

Innerlijk conflict versus acceptatie

Zo herken je vast dat een deel van jou iets wil bereiken, bijvoorbeeld afvallen, stoppen met roken of eindelijk gaan sporten. Een ander deel saboteert dat en heeft zo zijn redenen om de huidige situatie te behouden. De gedachtes, gevoelens en gedragingen van sommige delen kunnen haaks op elkaar staan. Zo ontstaan er innerlijke conflicten. Deze conflicten kunnen bepaald gedrag zoals een verslaving in stand houden. Misschien denk je nu, wat heb ik aan deze informatie? Nou, heel erg veel. Want zodra jij jezelf beter leert kennen, je ikken beter leert verstaan en luistert naar wat de delen te zeggen hebben, komt er meer rust en balans. Ook komt er dan meer acceptatie van wie je bent en wat er speelt in je leven. Je kunt dan vrijer bewegen en meer ongedwongen leven.

Jij bent als een bus

Stel je maar eens voor dat jij een bus bent en jouw delen op verschillende plaatsen in de bus kunnen zitten. De delen die het meest voorkomend zijn – je primaire delen – besturen de bus om en om. Soms is een deel achtergesteld en zit het helemaal achter in de bus, soms ken je een deel nog helemaal niet bewust, als een passagier die stilletjes is ingestapt zonder dat je dit hebt opgemerkt. Een ander deel bungelt wellicht zelfs achter aan de bus. Op het moment dat jij weet welke delen actief zijn bij een bepaald gedrag of probleem, kun je bewust besluiten een bepaalde “ik” de bus te laten besturen.

Afhankelijk van de situatie

Stel je maar eens voor dat je een deel hebt wat snel zijn of haar zegje doet, de flapuit, maar ook een deel dat meer behoedzaam is en nadenkt voor het iets zegt. In de ene situatie kan het handig zijn geen blad voor de mond te nemen en voor jezelf op te komen. In de andere situatie kan het handig zijn om een pas op de plaats te maken. Dit hangt af van de door jou gewenste uitkomst van de situatie of onderling contact.

Het juiste deel inzetten

Wanneer je je delen kent, kun je het deel dat in de situatie het meest helpend is, inzetten. Ieder deel heeft zeker een positieve intentie. Zelfs een deel dat de verslaving in stand houdt, heeft het goed met je voor. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe een vetlaagje ook beschermend kan zijn. Het kan wat krakkemikkig en onhandig zijn in de uitvoering, toch heeft ieder deel een zuivere, positieve intentie en een taak. Soms kunnen we delen laten samenwerken of een andere soortgelijke, maar gezondere taak geven.

Onderdrukte innerlijke stemmen ruimte geven

Delen of ikken die vaak achterin de bus zitten, hebben ook een stem en willen ook graag gehoord en gezien worden. Wanneer deze delen altijd onderdrukt worden, komen ze naar boven op momenten waarop het jou niet uitkomt. Met alle gevolgen van dien.

Denk bijvoorbeeld aan een woede-uitbarsting in bijzijn van anderen. Delen die noodgedwongen achter in de bus zitten, worden daar soms gehouden als een bal die onder water geduwd wordt. Het kost je heel veel energie om dit vol te houden en op een gegeven moment springt de bal uit het water omhoog, tegen je neus, hoofd of erger.

Kortom, wanneer je je ikken kent, hoort en erkent, voel je je heel, compleet, in balans en heb je meer regie in je leven.

Wie ben ik?

Maar als ik zoveel delen heb, wie ben ik dan echt? Dat is een vraag die ik vaak hoor in mijn praktijk. Je bent het samengaan van al die delen met als aanvoerder je hogere Zelf.

Je hogere Zelf is je kern, je ziel, het hoger bewustzijn of hoe je het ook wilt noemen. Hier ligt al je wijsheid opgeslagen en wanneer je er contact mee maakt, weet je welk deel je in kunt zetten en aan kunt spreken. Zo boor je jouw innerlijke wijsheid aan. Samen kunnen we de delen die bij jou een specifiek gedrag of gevoel in stand houden onderzoeken en leren kennen. Ook kunnen we contact maken met je hogere Zelf en jouw innerlijke wijsheid.

Ontdek jezelf met Voice Dialogue

Als therapeut en begeleider van dit proces geniet ik enorm van de verwondering van mijn cliënten. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘Ik wist niet dat ik zulke leuke delen in mij had,’ of  ‘Wat ben ik een leuk persoon!’ Ook staan mensen versteld over hun eigen wijsheid of eigenwijsheid. Ik ben dankbaar dat ik samen met mijn cliënten mag ontdekken wie ze zijn en ze mag aanmoedigen op hun pad naar vrij zijn en van zichzelf houden.

Beweeg je vrij en LEEF!

Wil jij ook in gesprek met jouw verschillende ikken en nieuwe kanten van jezelf ontdekken? Stuur me een berichtje