Oké, we weten dat we regelmatig moeten sporten en gezond moeten eten, willen we een beetje gezond oud worden. Maar soms is dat best moeilijk. Een beetje hulp kan helpen.

We praten hierover met Désirée Vergers. Zij heeft zich als voedingsconsulent in dit soort ‘hulp’ gespecialiseerd, en is daarnaast bijna afgestudeerd psychodynamisch therapeut. Van alle markten thuis dus, want ze is ook personal trainer. “Veel mensen denken dat ze afvallen als ze geen koolhydraten eten. Maar dat is echt niet waar. Het gaat om de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Die moet in balans zijn.”

Te veel koolhydraten

Koolhydraten zitten in aardappels, pasta, rijst en brood. Volgens Désirée eten veel mensen wel te véél koolhydraten. “Als je kijkt naar wat we gemiddeld eten op een dag, bestaat vaak ruim de helft uit koolhydraten. Ik zou zeggen dat 40% meer dan voldoende is. En dan 30% vetten en 30% eiwitten.” Ze legt ook uit waar het idee vandaan komt, dat koolhydraatloos leven goed zou zijn: “Als je gaat bewegen, dan zijn de koolhydraten de eerste brandstof voor je lijf. Als die brandstof er niet is, gaat je lijf vet verbranden. En dat is wat we graag willen toch? Maar als je daarna weer koolhydraten gaat eten, kom je gewoon weer aan. Frustrerend!”

Weekmenu’s

Omdat het voor veel mensen moeilijk is om de juiste balans te vinden, helpt Désirée met voorbeeldmenu’s en veel informatie over voeding. “In een aantal sessies of workshops kun je leren hoe je zelf een goed weekmenu kunt maken, waarin je toch ruimte hebt voor leuke dingen. Want niemand wil altijd, elke dag, een heel streng dieet volgen. Maar voldoende kennis erover helpt wel bij een leefstijlverandering.”

Wandelen of fietsen

En als het aan Désirée ligt, hoort regelmatig bewegen ook thuis bij de weekmenu’s. “Dat hoeft geen intensief sporten te zijn, wandelen of fietsen is ook goed.” Zelf geeft ze les op een sportschool en werkt ze er als personal trainer. “Voor mensen die lang niets hebben gedaan aan sport, is weer in beweging komen een hoge drempel. Als personal trainer help ik bij het nemen van die drempel. Samen met een goed voedingsplan ben je dan al op weg naar een gezondere leefstijl.”

Diepere problemen

Soms liggen er diepere problemen ten grondslag aan een ongezonde leefstijl. Désirée is bijna afgestudeerd als practitioner psychotherapeut – een vierjarige hbo-opleiding – en zet verschillende soorten therapieën in om diepere problemen aan te pakken. “Het voordeel van mijn zorg is dat je niet apart naar een voedingsconsulent, een personal trainer en een therapeut hoeft, want ik ben alles in één. Zo kan ik de problemen die iemand heeft en de samenhang ertussen, integraal aanpakken.”