Onrust, tegenstrijdigheden, vermoeidheid, die innerlijke stemmen die vechten om voorrang, gek kun je ervan worden. De aanleiding kan een te nemen besluit zijn of in ieder geval iets waar je het niet over eens bent met jezelf. Je kop is vol stemmen, en jij vraagt je af of je gek bent. Nee, gek ben je niet. Iedereen heeft meerdere stemmen, ikken of delen in zich zonder een persoonlijkheidsstoornis te hebben. Alleen niet iedereen is zich er even bewust van.

Druk in je hoofd

Dagelijks hoor ik in mijn praktijk van mensen dat ze het gedoe in hun hoofd zo zat zijn dat ze er het liefst vanaf zouden willen. Dan moet ik je teleurstellen, want van die stemmen of innerlijke ikken kom je niet af, maar er kan wel rust ontstaan. Vergelijk die stemmen maar met een orkest, met ieder instrument zijn eigen geluid, verhaal en timing. Wanneer ieder orkestlid even opwarmt en zijn of haar riedel laat horen, klinkt dat voorafgaande aan een mooi concert best leuk, maar in ons hoofd is het gewoon herrie. De dirigent weet het orkest te laten klinken als één groot instrument. Jij kunt het orkest in jou dirigeren en tot harmonie brengen. In plaats van de kakofonie te beluisteren die er nu dikwijls in je hoofd plaatsvindt.

Onrustig gevoel, piekeren en twijfelen

Nu loop ik echter wat op de zaken vooruit. Laten we eerst nog eens kijken naar wat er precies voor zorgt dat er zoveel stemmen in ons hoofd spreken. De oorzaak kan een verslaving zijn en de onrust over het wel of niet willen stoppen daarmee. De stemmen kunnen onrustig zijn over het wel of niet willen doorgaan met een relatie. Of over wat we vinden van onszelf, van anderen of van een situatie. Er kan een hoop onenigheid in ons zijn. Wat vinden we nu eigenlijk en wat willen we dan? Wat wil en wat vind ik? En wat vinden anderen daar dan van? Zo vermoeiend kan het zijn, gedachtes buitelen over elkaar heen, gevoelens wisselen elkaar daarop af. Terwijl je eigenlijk alleen maar snakt naar rust in je hoofd.

Luister naar je innerlijke stem

Om rust te vinden in je systeem, is het belangrijk de stemmen ofwel innerlijke sub-persoonlijkheden te horen. Vaak willen we ze wegduwen en hebben we liever dat ze niet aan het woord zijn. De clou is juist het vastpakken, omarmen en accepteren van al die stemmen. Je kunt tenslotte pas iets loslaten als je het eerst hebt vastgepakt, toch? Hoe goed ben je in het luisteren naar anderen? Het daadwerkelijk horen wat de ander zegt? En hoe goed ben je in het naar jezelf luisteren, echt horen wat al die ikjes in jou te zeggen hebben?

Word dirigent van jouw orkest

Wanneer er onrust in het systeem van een cliënt heerst, start ik vaak met een sessie waarin de innerlijke ikken meer podium krijgen en de cliënt leert zijn of haar eigen orkest te dirigeren. Of deze onrust nu zijn oorsprong vindt in een verslaving, een te nemen beslissing of een overtuiging, het leren (her)kennen van je innerlijke ikken, brengt rust en ontspanning en vaak ook duidelijkheid.

Mind Eye Power

Een volgende sessie gebruik ik vaak Mind Eye Power, een op EMDR gebaseerde interventie die het netwerk in ons brein en alles wat daarmee samenhangt in ons Zijn, een beetje naar de achtergrond laat verdwijnen. Dit maakt de cliënt minder gevoelig voor prikkels, wat dan weer rust brengt op die innerlijke ikken en in ons lijf. We spreken daarnaast ook een nieuw netwerk in ons brein en systeem aan, waardoor de dirigent in ons zijn of haar werk beter kan volbrengen, namelijk zorgen voor rust en harmonie.

Hypnotherapie

Ook hypnotherapie is een veelgebruikte methode die ik vaak toepas om rust te brengen in ons getetter en getoeter. Het grote onderbewuste aanspreken wanneer een cliënt helemaal in diepe ontspanning is, maakt dat we bewust betere en gezondere keuzes kunnen maken. Hierdoor ervaren we rust in ons systeem, Zijn, brein en lijf. Veel mensen kennen hypnose alleen vanuit de showhypnose, en zien zichzelf al als een kikker door mijn praktijkruimte springen. Ik kan je geruststellen, zo gaat het niet. Je bent er altijd nog voor een groot deel bij, maar dan alleen in hele diepe ontspanning.

Nieuwgierig naar hoe jij meer rust in jezelf creëert? Kijk ook eens bij mijn andere blog over in gesprek gaan met jouw ikken of neem gewoon even contact op.