Efteling

Enkele weken geleden was ik met mijn zoon en “mijn” bonuskinderen in de Efteling. Al zolang ik me kan herinneren, kom ik jaarlijks in de Efteling, kan ik me helemaal onderdompelen in de sfeer en laten meevoeren in de wereld van sprookjes. Dit meest recente bezoek aan de Efteling was anders dan alle andere keren ervoor. Aan het gezelschap kon het niet liggen; mijn (bonus)kids zijn fantastisch, hun biologische moeder en haar vriend ook. Van Corona was weinig te merken, dus wat was dan de reden?

Met mijn zoon, gevoelsmens als hij is, besprak ik op de terugweg mijn beleving. Hij had precies hetzelfde ervaren. We kwamen erop uit dat de magie was verbroken. In de o zo bekende Droomvlucht, waar we eerder met plezier een kwartier stil hadden gehangen vanwege een defect, zagen we ineens dat al die sprookjesfiguren niet meer waren dan bewegende poppen. Het maakte me verdrietig en ik hoopte vurig dat ik het beleven van magie niet definitief was kwijtgeraakt.

Wat is magie?

De afgelopen weken houdt me bezig wat magie dan precies is. Wanneer ik Google, kom ik op omschrijvingen als: “tovenarij”, het “beïnvloeden van de werkelijkheid” tot zelfs het “met objecten manipuleren van de realiteit”. Wat mij betreft maken deze omschrijvingen het woord “magie” minder magisch.

Tot ons achtste levensjaar kunnen we werkelijkheid en fictie niet goed onderscheiden. Alles lijkt echt en vanaf deze leeftijd worden we ons steeds meer bewust van wat realiteit is en neemt ons magisch denken af. In mijn poging magie te vangen in een omschrijving, vraag ik me af in welke situaties magie voor mij nog meer aanwezig is. Zo besef ik me dat het vaker is dan ik denk. Zeker wanneer we ervoor openstaan, ook na ons achtste levensjaar.

Als kind geloofde ik dat ik net als Pippi was. Ik droeg het liefst twee staarten in mijn haar en twee sokken van een verschillende kleur. Zong de hele dag: “Hi Pippi Langkous” en eigenlijk voel ik me nog dikwijls Pippi. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” Als dat geen magie is! En zo benader ik mijn cliënten; je kunt alles als je erin gelooft dat je het kunt!

Magie door sport

Wanneer de deelnemers van een spinning-les in de flow zitten; zich laten meenemen door de muziek, zich laten leiden door mijn stem en zich overgeven aan de training, kan er een heel speciale sfeer ontstaan. Alles komt dan samen en de groep is één. Ik ervaar dat als magisch. Binnen de sport wordt het charisma van een trainer omschreven als het hebben van fitness-magic. In mijn beleving creëren de groep en de trainer de magie samen wanneer alles in een flow gaat. In ieder geval kan ook een sportieve training magisch zijn.

Wanneer ik skate kan ik niet anders dan grote dankbaarheid en magie ervaren. Helemaal opgaan in het ritme van mijn ademhaling, de beweging en mijn hartslag, de natuur die in ieder jaargetijde haar schoonheid toont en tegelijk genieten van de energie gevende muziek, Alle zintuigen staan dan aan en zijn ontvankelijk voor het moment.

Onlangs was ik een paar dagen in een meditatieve retraite. We deden een groepsmeditatie waarbij we letterlijk in een kring stonden. Nooit eerder heb ik me zo één gevoeld met een groep, het leven en eigenlijk alles wat is. Ook dit was magisch.

Magie door muziek

Ik herinner mij dat de kerkdiensten waar ik als kind deelgenoot van was, ook vaak een magisch effect op mij hadden. Uiteindelijk bleek de muziek daar de grootste rol in te spelen en later in mijn carrière als fluitiste mocht ik dan ook veelvuldig ervaren welke magische uitwerking muziek kan hebben. Zo speelde ik met een zangeres die zo prachtig kon zingen dat ze een engel leek en met een dirigent die na 7 uur dirigeren een bijna goddelijke uitdrukking van gelukzaligheid op zijn gezicht had bij het slotakkoord. Magie dus!

Magie door relaties

Toen laatst een lieve vriend bereid was mij een verhaal voor te lezen voor het slapengaan, ik de liefde in zijn stem kon waarnemen, was ik geraakt door het feit dat hij dit voor mij wilde doen. Ook dat voelde als magisch. Evenals het met een goede vriendin genieten van de herfstzon op een terrasje en samen lachen. Een warme knuffel, een zachte kus, een innige vrijpartij, allemaal magie als je het wilt en kunt zien.

Wanneer mijn zoon en ik een gesprek hebben waarin we elkaar echt mogen ontmoeten tot in de kern van wie we zijn, ervaar ik ook magie. Net als in de gesprekken die ik heb met cliënten waarbij we elkaar helemaal mogen zien in onze kwetsbare kracht. Of wanneer een cliënt die komt voor hypnotherapie tijdens de sessie een prachtige innerlijke reis maakt waarbij gelachen en gehuild wordt, zich helemaal overlevert aan het moment. Alweer magie.

Nu ik er zo over nadenk, is overal magie te ervaren mits we ervoor openstaan. Er zijn nog meer voorwaardes ontdek ik nu. Belangrijk is dat je gelooft dat magie kan ontstaan. Alleen wanneer we geloven dat iets mogelijk is, kan het ook gebeuren. Ik zie ook een rode draad in overgave aan het moment, het hoofd stil kunnen zetten, op kunnen gaan in jezelf, in een groep en de ontmoeting met anderen.

Magie door therapie

Kortom de balans vinden tussen denken, voelen en ons lijf is een voorwaarde voor het ervaren van magie. En laat dit nu net zijn wat we doen met Psychodynamische Therapie, Mind Eye Power en Hypnotherapie.

Tijdens hypnotherapie sturen we bijvoorbeeld het bewuste voor even het bos in en kunnen we volledig contact maken met onze magische binnenwereld waar alles mogelijk is. Tijdens Mind Eye Power sessies, werken we aan de balans tussen denken, gevoel en in ons lijf zitten. Dit maakt therapie dynamisch!

Wil jij ook weer genieten van (de magie in) je leven, geloven, voelen en beleven dat heel veel mogelijk is? Wil je meer balans tussen hoofd, hart en lijf ervaren? Kom dan eens langs voor een gesprek want door therapie ervaar je magie.

Wil je ervaren wat groepsmagie is en even resetten op het magische Texel? Laat mij je dan meenemen op een magische reis naar je mooiste, magische Zelf!