Al vanaf de eerste les over hypnose in de opleiding tot psychodynamisch therapeut, was ik geraakt door het fenomeen hypnose. Ik herkende de ontspannen staat van zijn waarin we in een bepaalde flow zitten en dingen meer als vanzelf gaan.

We leerden die eerste les hoe we bij onszelf de hypnotische staat van zijn konden opwekken. De dag na deze les had ik een release op de sportschool te geven. Dat betekent veel choreografieën van buiten kennen en deze presenteren aan een groep deelnemers. Ik besloot deze choreo’s diezelfde avond te leren in hypnose en merkte dat ik ze veel sneller tot me nam dan anders.

Wat is hypnotherapie?

Hypnose wordt vaak gezien als iets wat in een theater of op t.v. als vermaak wordt toegepast. De therapeutische werking van hypnose en haar effectiviteit wordt gelukkig ook steeds bekender. Met hypnotherapie kunnen we pijn verlichten, angsten verminderen, gedrag veranderen en bijvoorbeeld werken met innerlijke delen waar we ons minder bewust van zijn. Bij het werken met innerlijke delen onder hypnose komen we er vaak achter waarom een bepaald deel in ons gedrag iets vertoont wat niet bijdraagt aan ons levensgeluk.

Innerlijke delen worden actief wanneer er situaties zijn in ons leven die daarom vragen. Denk bijvoorbeeld aan het als kind voor jezelf opkomen. Het deel wil je helpen en vertoont gedrag waardoor jij je mannetje of vrouwtje kan staan. Op andere momenten, of later in je leven, kan het goed zijn dat dit gedrag er juist voor zorgt dat je anderen van je afstoot.

Onder hypnose kunnen we het deel vertellen dat het gedrag wat het vertoont destijds heel dienend was, maar nu niet meer. Respectvol kunnen we het deel vragen een andere taak uit te oefenen en zo ons gedrag veranderen.

Trance als hulpmiddel

In staat van trance kunnen we dus met ons onderbewuste communiceren en daar opgeslagen informatie, overtuigingen, gedragingen als het ware herprogrammeren.

Dat geldt ook voor angsten of onnodige pijnsignalen. Wanneer iemand onverklaarbare pijnen heeft en alle mogelijke oorzaken medisch zijn uitgesloten (pijn is tenslotte een signaal van ons lichaam), kunnen we onder hypnose de pijn verlichten. Ook in ziekenhuizen of in tandartspraktijken wordt steeds meer gebruik gemaakt van hypnose om pijn of angst te verminderen.

Mijn onderzoek naar hypnose

De afgelopen week ben ik een onderzoek gestart naar het gebruik van hypnotisch taalgebruik tijdens een fysieke inspanning om te kunnen duiden welke positieve bijdrage dat levert aan het doel van de deelnemer. Ik ben ervan overtuigd dat we ons onderbewuste zo kunnen programmeren dat we onze doelen als vanzelf of in ieder geval met meer gemak behalen. Of dit nou sportieve doelen zijn of doelen op het gebied van leefstijlverandering; het op de juiste manier communiceren met ons onderbewuste draagt altijd bij.

Het werkt. Echt!

Sinds kort werk ik samen met een bedrijf dat hypnotherapie actief promoot in Nederland en België en gebruik ik hypnose als interventie nog vaker dan ik voorheen al deed. Mooie resultaten zie ik bij mijn cliënten. Zo had ik een cliënt die veel last had van onverklaarbare pijn en daardoor met moeite zijn kinderen kon aanmoedigen op het sportveld. Mijn hart maakte een vreugdedansje toen ik vernam dat hij zijn kinderen goed had kunnen bijstaan na de behandeling.

Suikerverslaving, overmatig drinken, overmatig eten, ongezonde relaties met eten; we kunnen met hypnotherapie het ongezonde gedrag aankijken, aanpassen en de oorzaak herleiden. Zo vallen veel van mijn cliënten af omdat hun onderbewuste weet dat een kleinere portie voldoende is en wat er gezond is voor het lichaam en streefgewicht van de cliënt.

Het is echt niet zo eng als je denkt

En lijkt het je nu nog steeds een beetje spannend om onder hypnose te zijn, dan kan ik je vertellen dat je vast al meerdere keren in een vorm van trance (dus hypnose) geweest bent. Wanneer we een boek lezen of helemaal in een film zitten, zijn we ook in een staat van trance en dat heb je vast wel eens meegemaakt.  

De diepte van de trance hoeft niet per definitie te zorgen voor een groter resultaat van de behandeling. Soms hebben cliënten de indruk niet heel ver in trance geweest te zijn en behalen ze tot hun grote verbazing toch resultaat. Wil jij graag afvallen of ongezond gedrag veranderen? Denk dan eens aan een behandeling met hypnose. Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met mij op.

Wielrenners opgelet!

Ervaar je graag deze materie verder in de praktijk en ben je iemand die graag met regelmaat aan wielrennen doet? Dan heb ik tijdelijk een hele interessante workshop voor jou! Na de zomer, medio september 2021, ga ik met een aantal groepen wielrenners aan de slag in de spinningzaal. Aan de hand van deze besproken trance begeleiding en een voedingsplan op maat, help ik jou jouw conditie te optimaliseren. Lees snel meer over deze workshop!